Új csúcsot döntött a svájci frank

2010. június 29.

A mai nap újabb HUF/CHF csúcsot élhettünk meg, 217 Ft felett is jegyezték a svájci frankot a bankközi devizapiacon.

Az ismételt emelkedés érzékenyen érintheti a devizahiteleseket, kiváltképp azokat, akik a 2006-2008-as időszakban vették fel kölcsöneiket. Ők járnak most a legrosszabbul, hiszen aki ekkor még 147-150 Ft-os árfolyamon vette fel hitelét, az árfolyam változása és a bankok folyamatos kamatemelésének következményeképp most az induló törlesztőrészletének csaknem dupláját kénytelen fizetni, már ha tudja…

CHF

Egyre több a bedőlt hitel, vagy tartósan hátralékban lévő ügyfél.

Sajnos ezeket a hiteleket a mostani feltételekkel nem érdemes forintra sem váltani, egyrészt az árfolyam veszteségünket realizálhatnánk vele, másrészt a forint hitelek kamata még mindig jóval magasabb, mint a svájci frankosoké, így a törlesztőrészlet aligha csökkenne.

Több esetben ezeket a kölcsönöket már ha szeretnék se tudják forint alapúra váltani az adósok, mivel az új szabályozás szerint az ingatlan forint alapon is maximum a felbecsült értékének 75%-áig terhelhető.

Aki pl. a 10 millió forintot érő lakására vett fel annak idején 6 millió forintnyi devizahitelt, vagyis 150 Ft-os árfolyamon 40.000  CHF-et, az mai értéken 40.000 CHF * 217 Ft = 8.680.000 Ft-tal tartozik bankjának, ami így gyakorlatilag a 75%-os szabály miatt kiválthatatlanná vált.

Megoldást jelenthet egyeseknek az euro hitelre való átváltás, hiszen a HUF/EUR árfolyama stabilabb, legalábbis kisebb arányban ingadozik, mint a franké. Ezt a lehetőséget nehezíti, hogy az EUR hitelek terhelhetőségi aránya csak 60%, az ingatlan értékéhez viszonyítva.

Valós megoldást egy Kormányzati vagy Jegybanki beavatkozás tudna jelenteni, hiszen további erősödés sem zárható ki, a CHF várhatóan még erősödni fog.

A kialakult helyzetet elemzem az MTV esti Híradójában:MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2009-2014 Raák Bálint
Minden jog fenntartva!

Facebook

Twitter

Youtube

Kapcsolat

Telefon: +36-30-280-8827
Fax: +36-1-411-1127
E-mail: raak.balint[kukac]vagyonitanacsado.hu
PSZÁF nyilvántartási szám: 106090535188

Céginformációk