Májustól indul a reálhozam kifizetés

2011. február 3.

Várhatóan májustól vehetik fel magánnyugdíjpénztáruk reálhozamát azok, akik az állami nyugdíjrendszerbe visszalépés mellett döntöttek.

A pontos számok még nem ismertek, de mivel pénztárak nem heverték ki a válság utáni jelentős árfolyam veszteségüket, így aligha számíthatnak a visszalépők jelentősebb hozam kifizetésekre. Mint arról korábban is írtam, egy ekkora bukta után a legrosszabb, amit tehetünk, hogy a mélyponton szállunk ki a befektetésünkből, ami mellesleg egy távlati célt hivatott volna finanszírozni, hosszútávon. Ezzel csak a veszteséget realizáljuk.

A reálhozam: az inflációval csökkentett egyenleg növekedés.

Reálhozam

Legkevesebb reálhozamra azok számíthatnak, akik tartósan minimálbéren voltak foglalkoztatva, vagy alacsony jövedelmük volt az elmúlt 10 évben.

A volt magánnyugdíj pénztári tagok a reálhozam felhasználásáról dönthetnek:

  • befizethetik az állami nyugdíjkasszába (semmiképp sem javaslom, gyakorlatilag egy feneketlen kútba dobják)
  • felvehetik készpénzben (így legalább biztosan a zsebükbe kerül, ám mivel valószínűleg sokan “talált pénzként” kezelik majd, hamar ki is kerül onnan)
  • önkéntes nyugdíjpénztárba utaltathatják (ennek előnye, hogy legalább nyugdíjpénztári megtakarításuk egy csekély részét önkéntes számlájukra örökíthetik, illetve, hogy a befizetett összeg után 20%, de maximum 300.000 Ft adókedvezményben részesülhet)

Az esti MTV Híradónak adtam interjút a témában:


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2009-2014 Raák Bálint
Minden jog fenntartva!

Facebook

Twitter

Youtube

Kapcsolat

Telefon: +36-30-280-8827
Fax: +36-1-411-1127
E-mail: raak.balint[kukac]vagyonitanacsado.hu
PSZÁF nyilvántartási szám: 106090535188

Céginformációk