Végtörlesztés fix árfolyamon

2011. szeptember 9.

Fix 180 Ft-os árfolyamon végtörleszthetik svájci frankos hitelüket év végéig az adósok.
Jó alternatíva azoknak, akiknek van tőkéjük a visszafizetésre, hiszen egyelőre nem látni a CHF árfolyam emelkedésének végét, így viszont kis veszteséggel ugyan, de meg lehet szabadulni az egyre inkább nyűgös devizahiteltől.
Azoknak, akik forint hitelből szeretnék mindezt megoldani, nem sok jót tudok mondani. Eleve a terhelhetőségi szabály miatt sok esetben már nem is megoldható a kiváltás, mivel az új szabályozás szerint az ingatlan forint alapon maximum a felbecsült értékének 75%-áig terhelhető. 180-as árfolyamon is ez sokszor magasabb összeg, mint ami beleférhet.

Aki pl. a 10 millió forintot érő lakására vett fel annak idején 8 millió forintnyi devizahitelt, vagyis 150 Ft-os árfolyamon 53.333  CHF-et, az a rögzített értéken 53.333 CHF * 180 Ft = 9.599.940 Ft-tal tudná kiváltani kölcsönét, ami így gyakorlatilag a 75%-os szabály miatt lehetetlen pót ingatlanfedezet bevonása nélkül. Az meg ugye ritkán van.

Másik nehézség lesz vélhetően, hogy a kiváltandó bankok sem fogják megkönnyíteni a távozó ügyfelek dolgát, mivel az árfolyam különbözetet nekik kell lenyelniük. Így pénzintézetek valószínűleg mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ne tudják forint hitelre váltani az ügyfelek tartozásaikat.

Forint hitelre váltásnál továbbá azt is érdemes mérlegelni, hogy a HUF hitelek kamata lényegesen magasabb a CHF kölcsönök kamatánál, így könnyen lehet, hogy noha stabilizáljuk a kölcsönünket a hazai fizetőeszközben, a törlesztőrészlet nem fog csökkenni, sőt akár magasabb is lehet.

A lehetőségről és buktatóiról nyilatkoztam az MTV esti Híradójában:


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2009-2014 Raák Bálint
Minden jog fenntartva!

Facebook

Twitter

Youtube

Kapcsolat

Telefon: +36-30-280-8827
Fax: +36-1-411-1127
E-mail: raak.balint[kukac]vagyonitanacsado.hu
PSZÁF nyilvántartási szám: 106090535188

Céginformációk