16 milliárd maradt a 3000 milliárdos magánnyugdíj-vagyonból

2014. február 5.

Tavalyi év végi adatok alapján a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona 16,3 milliárd forintra csökkent. A teljes magánnyugdíj-vagyon közel 3000 milliárdot tett ki, mára 16 milliárd maradt.

A 2011-ben állami ellenőrzés alá vont magánnyugdíjpénztárak vagyonát elsősorban az államadósság csökkentésére fordította a kormány, összesen több, mint 2000 milliárdnyi összeget. Jelentős összegeket fordítottak továbbá nyugdíjkifizetésre, a reálhozamok kifizetésére, illetve a jelentős összeget kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is.

Korábban egyéni számlákról volt szó a visszalépők esetében, vagyis az államosított vagyont mindenkinek egyénileg “felcímkézték” volna, a későbbi elszámolás érdekében. Ebből persze nem lett semmi, ahogy azt lehetett is sejteni. Hiszen ezt a pénzt nem azért vette magához az állam, hogy megóvják az adófizetők nyugdíj vagyonát, a “csúnya, gonosz” profit-orientált magánpénztáraktól, hanem azért, mert erre bizony most volt szükség, nem pedig 20-30-40 év múlva. Persze akkor is hiányozni fog majd, de az még odébb van. Gondolkodjon rajta az akkori vezetés, hogy azt az űrt mivel pótolják. Napjaink demográfiai folyamatai mellett ez csaknem lehetetlen feladat lesz.

Mindenesetre aki még ezután sem fog bele saját időskori egzisztenciájának megalapozásába, az tényleg nem tudom milyen csodára vár. Csodák nincsenek. Megoldás van: öngondoskodás. Minél hamarabb.

Ha kíváncsi rá, hogy nyugdíj előtakarékosságát az állam hogyan tudja támogatni, kattintson ide!

 


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2009-2014 Raák Bálint
Minden jog fenntartva!

Facebook

Twitter

Youtube

Kapcsolat

Telefon: +36-30-280-8827
Fax: +36-1-411-1127
E-mail: raak.balint[kukac]vagyonitanacsado.hu
PSZÁF nyilvántartási szám: 106090535188

Céginformációk