Mire megy el a magyar nyugdíjasok pénze?

2014. május 9.
nyugdijas_kezA nyugdíjasok vagyonuk 80 százalékát élelmiszerekre, rezsire és gyógyszerekre költik el, így alig marad pénzük személyes kiadásaikra. Ha a nyugdíjcélú takarékoskodást időben elkezdik, sokkal nagyobb keretből gazdálkodhatnának.
A lakosság körülbelül 40 százaléka egyáltalán nem előtakarékoskodik, és 30 százalékuknak csupán egy-két hónapra elég félretett pénze van.Az öngondoskodási hajlandóságról, a befektetésekről készített kutatás legfontosabb tanulsága, hogy gondolkodásbeli változásra lenne szükség, hiszen a legtöbben akkor sem tennének félre nyugdíjas éveikre, ha megtehetnék. Arra a kérdésre, mit tennének, ha 100 ezer forintot kapnának, a válaszadók mindössze 7 százaléka mondta azt, hogy nyugdíjcéllal takarékoskodna. Legtöbben inkább félretennék, konkrét cél nélkül. De a helyzet nem aggasztó, 5 évvel ezelőtt sokkal kevesebben tartották fontosnak az öngondoskodást.

Sokan úgy gondolják, nem engedhetik meg maguknak, hogy a napi költségeiken túl még félre is tegyenek pénzt. Pedig, ha időben elkezdjük, nem kell sokat félretenni havonta, elég 10 ezer forint alatti összegre gondolni. De sokat lehetne spórolni a felesleges kiadásokon is: a háztartási kiadásokkal való takarékoskodás fontos lenne, illetve a rezsin is sokat lehetne spórolni, például a készülékek áramtalanításával. Ezeken kívül pedig a dohányzás és az öltözködés is sok felesleges pénzt visz el.
Életkori sajátosságok is befolyásolják azt, ki mire költ, a fiataloknál a rezsi illetve napi általános kiadások dominálnak, míg a harmincasok vagyonának majdnem 60 százaléka megy el élelmiszerre és rezsire. Ezzel szemben a 70 év felettiek pénzük 80 százalékát költik el rezsire, ételre és gyógyszerekre – ismertette a kutatás erre vonatkozó adatait Kozák Ákos- a GfK Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója.
Az sem elhanyagolható tényező, hogy a lakosság nagy része nem érti az öngondoskodással kapcsolatos lehetőségek feltételeit, termékeit, így pedig nem is mer belevágni egy-egy ilyen biztosítás megkötésébe. Így nyilván a tájékoztatás is igen fontos lenne. A legfontosabb a bátorság, annak elismerése, hogy bármi történhet velünk a jövőben, olyan problémák, amiket csak mi tudunk megoldani. Így nekünk kell rá előre gondolnunk, hogy félretegyünk rá.

Forrás: Pénzcentrum.hu


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2009-2014 Raák Bálint
Minden jog fenntartva!

Facebook

Twitter

Youtube

Kapcsolat

Telefon: +36-30-280-8827
Fax: +36-1-411-1127
E-mail: raak.balint[kukac]vagyonitanacsado.hu
PSZÁF nyilvántartási szám: 106090535188

Céginformációk