Devizahitelesek: 7 életbevágóan fontos apróság az új törvényből

2014. szeptember 16.

A bankok elszámoltatásáról szóló törvénytervezetet részleteit péntek óta ismerjük. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, így kiderül, hogy mikor kap vissza pénzt, és az is, hogy mi a helyzet a végtörlesztőkkel és az árfolyamgátasakkal.

A pénteken benyújtott törvényjavaslat alapján fogják a bankok visszatéríteni az ügyfeleknek a jogosulatlanul elvont összegeket. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

1. A túlfizetéseket tőke-előtörlesztésként kell elszámolni, ami az adósok szempontjából a lehető legkedvezőbb.

2. A visszatérítés összegét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képletei alapján kell kiszámolni a bankoknak, sőt a jegybank ellenőrzi, hogy az ügyfelek annyit kapjanak vissza, amennyi valóban jár nekik. Ha az adós úgy gondolja, hogy nem a megfelelő összeget kapta vissza, akkor panaszával az MNB-hez fordulhat.

3. A kedvezményes végtörlesztők is kaphatnak vissza pénzt, azonban nekik ezt kérvényezni kell (2015 március 1. és 31. között) a bankjuknál, aminek 10 ezer forintos díja van. A hitelező ekkor köteles megvizsgálni, hogy mennyi pénz járhat vissza, és ha ez nagyobb, mint amennyit a végtörlesztéssel nyert az ügyfél, akkor jár a kettő különbözete, plusz a 10 ezer forintot is visszakapja az ügyfél. Amennyiben kisebb ez az összeg, vagyis kiderül, hogy nem jár vissza pénz, akkor az eljárási díj a bankot illeti.

4. A Nemzeti Eszközkezelő által átvállalt kölcsönök esetében az ügyfelek nem kapnak pénzt, a hitelintézeteknek az Eszközkezelővel kell elszámolniuk.

5. Az árfolyamgátas adósok esetében a bankok által átvállalt összeget ki kell vonni a visszatérítésből és ezután a gyűjtőszámlán lévő összeget kell csökkenteni a pénzből. Csak ezután lehet a hitel tőketartozását csökkenteni, ha marad még fennmaradó összeg.

6. A törvény további rendelkezése, hogy 2016-ig kamatemelési moratóriumot hirdet, ami megtiltja a már felvett deviza- és forintalapú hitelek esetén az egyoldalú kamatemelést.

7. Az összegek elszámolása (lezárt szerződések esetén utalása) az alábbiak alapján kell, hogy megtörténjen:

Visszatérítés határideje: 2015. január 15-29.

Peres eljárás esetén:  2015. február 14-28.

Ha 2014 év végéig nem zárult le a per: 60 nappal ítélethirdetés után


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2009-2014 Raák Bálint
Minden jog fenntartva!

Facebook

Twitter

Youtube

Kapcsolat

Telefon: +36-30-280-8827
Fax: +36-1-411-1127
E-mail: raak.balint[kukac]vagyonitanacsado.hu
PSZÁF nyilvántartási szám: 106090535188

Céginformációk